Sunday, March 26, 2017

Iiri muinasjutud ja muistendid

39. Mõne rahva müüdid või muistendid.

Muistend on rahvajutt, mis  kirjeldab kunagi toimunud üleloomulikku või pöördelist sündmust ning selle sisu on seotud kindla koha, aja, inimeste või sündmustega. Mütoloogilised ehk usundilised muistendid jutustavad kokkupuudetest üleloomulike olendite või nähtustega,
tekke- ja seletusmuistendid seletavad rahvapärasel viisil erinevate nähtuste põhjusi, ajaloolised muistendid on seotud ajalooliste sündmustega, kohamuistendid on seotud tähelepanuväärsete loodus- ja tehisobjektidega, hiiumuistendid jutustavad hiiglaste tegudest. (Vikipeedia)

Raamatus on 11 muinasjuttu ja muistendit. Üleloomulikkust neis oli ning hiiglasi tuli ka ette, aga selget piiri selles, milline neist oli muinasjutt ja mis neist muistend, ma tõmmata ei suuda. Aga ilmselt ei olegi seda vaja. Raamat on suures kirjas, mida on väga mõnus lugeda. Raamatu on kujundanud ja illustreerinud Joonas Sildre. Stiilinäiteks on kaanepilt, mis mulle väga meeldib. Vahvad pildid on ka iga muinasjutu alguses ja lõpus.

Lood ise on üsnagi traditsioonilised. Vaesed saavad rikkaks, kuningapojad otsivad ilma mööda naist, heategu saab tasutud, hädast aitavad välja üleloomulike võimetega tegelased. Raamatus on 2 muinasjuttu Jackist, aga kumbki neist pole Jackist ja oavarrest, aga see ongi vist hoopis inglise, mitte iiri muinasjutt. Sellesse raamatusse kogutud muinasjutud on küll omanäolised, kuid väga tihti leidsin mingisuguse seose mõne teise tuntud muinasjutuga, olgu selleks siis Tuhkatriinu või mõni eesti muinasjutt. Eks need rahvajutud ju käivadki suust suhu, keegi jätab midagi välja, teine paneb midagi varem kuuldut juurde. Iga rahvas mugandab lugusid vastavalt oma oludele.

Iiri muinasjutud ja muistendid
tõlkinud Anu Vane
kujundus ja pildid: Joonas Sildre
Odamees, 2009
157 lk.

No comments:

Post a Comment